Tankar
01/2022

Personlighet påverkar allt

Personligheten berör dina tankemönster, ditt känsloliv, dina handlingar. Vad du prioriterar och tycker är lätt, men också vad du skyggar för eller hamnar i konflikt om. Den kan gynna dig i samarbete med andra eller sätta käppar i hjulet när du söker en tjänst. Både du och andra upplever verkligen effekten av den varje dag.

av
Carina Gunnarsson

Att förstå personlighetens roll i ditt liv

Personligheten berör dina tankemönster, ditt känsloliv, dina handlingar. Vad du prioriterar och tycker är lätt, men också vad du skyggar för eller hamnar i konflikt om. Den kan gynna dig i samarbete med andra eller sätta käppar i hjulet när du söker en tjänst. Både du och andra upplever verkligen effekten av den varje dag.

Det kan vara gynnsamt och glädjande men också utmanande och motarbetande. I mötet med människor speglar du dig i deras olika sidor. En del är lika dina. Andra är så olika att de kan skrämma eller skapa irritation, för kort eller lång tid.

Pågår det länge kan kroppen börja lida. Symtom i form av spänningshuvudvärk, magkatarr, orolig sömn och koncentrationssvårigheter är vanligt. Det är sällan vårdcentralen kopplar det till att en drivkraft inte uppfylls, irritation över den oerhört slarviga kollegan eller den närmaste chefen som aldrig är närvarande för att ge behövligt stöd.

När du är ensam och det stillar sig runtomkring möter du ditt inre. Medvetet och accepterande eller som ett offer för tankar och känslostormar. Kanske står du stabilt hur hårt det än blåser på utsidan. Eller så uppfylls du av allt som kommer i din väg. På gott  och på ont. Det fantastiska uppfyller dig och ger energi och engagemang. Det eländiga och sorgesamma dränerar och skapar tyngd. Kan den som är robust någonsin på djupet förstå den vars själ ofta darrar som ett asplöv?

Utan prestation är man bara en liten lort

Den som har ett starkt inre driv att ta sig framåt är modig och räds nästan ingenting. Utan prestation är man bara en liten lort. Det gäller att ligga i. Det finns en skam att inte gå i mål. Ändå är det bra. Det utvecklar människan, organisationer och samhällen. Målstyrning finns överallt. Vart vore vi utan de ambitiösa? Tänk om alla vore till freds med det som är. Men en sådan skillnad det blir om vårt hölje är starkt eller bräckligt.

En alltför stark motor kan bränna ut ett känsligt psyke. Och reaktionerna på resan kan gå inåt eller utåt. En långsam nedbrytning i det tysta eller dramatiska utspel med krävande tonfall och sedan en smäll. Klart slut. Livet går vidare för omgivningen. Är vi fortfarande bara utbytbara kuggar i ett hjul?

En chef som lämnat en hög position sa till mig en gång ”Om man bara hade förstått hur tyst det blir utan ens titel”. Ja, vem är du då? När du är van att leda en hierarki och ha ett stort nätverk som finns runt dig varje dag. Att samtidigt som vi lever på, når tufft uppsatta mål och utvecklar verksamheten då och då lägga tid på varandet är en investering.

Visst ska vi skapa och manifestera i våra liv! Så är det tänkt. Men genom att sakta in, ta tid för reflektion och bara vara, så når vi en inre källa av lugn och samtidigt kreativitet som vi inte visste fanns. Den kan nämligen inte nås i aktivt tillstånd.

Alla människor är olika...

Det finns människor som älskar spänning, som vill ha variation och är experter på att ta bollen på uppstuds. De kan gena i kurvorna för att snabbt nå målet. Speciellt om de har ett starkt inre driv och en vinnarinstinkt. Att vara lustdriven gör att vissa uppgifter betraktas som tråkiga. Det är bättre om det är roligt. För den som har plikt som ledstjärna kan fokus på lust och att lätt uttråkas uppfattas som ansvarslöshet och låg moral. Vad har roligt med jobbet att göra? Man gör färdigt enligt den plan som skapats för ändamålet. Stegvis, utan att fundera på vad man kunde ha gjort istället.

Glädjen ligger i att kunna ”bocka av” på listan. ”Business first”! En person som har lätt för att skapa mål, känna en inre lust att ta sig dit och samtidigt vill ha en handlingsplan som bryter ned och tydliggör stegen kan liknas med uttrycket ”från ax till limpa”. Pusselbitarna finns naturligt i personen.  Den som har förmågan att planera och utföra, men inte drivs av visionen och målet lika mycket kan lätt underordna sig en ledning.

Någon annan kan lätt skapa visionen och känner lusten att ta sig i den riktningen, men ser kanske inte vägen så tydligt. Det blir lite som det blir. Och det innebär en del risker, men också upplevelsen att ”plötsligt händer det”!

...och det är väl så det ska vara

Ja, så oändligt många kombinationer av egenskaper. Vi har bara snuddat vid några få. Fler blir det i nästa inlägg. För människan har ett djup och är komplex, spännande rentutav. Kan inte berättas om genom några få personlighetsdrag som målas med lätta penseldrag. Nej, perspektiv och djup ska det vara. Tredimensionellt så att det förslår. Tekniskt kunnande krävs. Inget slarvigt skissande. För vi behöver behandla oss människor med respekt. Förstå och kunna tolka riktigt. Vi lever ju våra egna liv, men är på samma gång del av varandras liv. Vi hör ihop. Så vackert så.

Reflektionstips från ProTalent

  1. Robert Hogan talar i sin forskning om att vi människor behöver ”get ahead”, ”get along” and ”create meaning” för att överleva och utvecklas i våra egna liv, i organisationer och på samhällsnivå. Hur fungerar du kopplat till dessa ständigt pågående aktiviteter? Är du medveten om vad som är lätt för dig (var du är framgångsrik) respektive vad i din personlighet som i återkommande situationer motarbetar?
  2. Hur medveten är du om din personlighet? Vilka är dina typiska sätt att vara på? Vad får du energi av? Vad stressar dig? Medvetenhet är första steget i personlig utveckling.
  3. Stillar du dig ibland? Glider undan från det ständiga ”görandet”. Bara är och andas. Är detta slöseri med tid? I det passiva väcks lugn och samtidigt en kreativitet. I detta tillstånd av ”varande” kan du hamna i ett flow, där tid och rum löses upp. Har du varit med om det? Vad gjorde du? I vilken aktivitet lyckades du komma i ett helt avslappnat tillstånd, fritt från kritiskt tänkande? Det är en värdefull nyckel till din motivation och gåva att ge till världen, till oss medmänniskor. Döm inte. Utforska!

Ta del av fler insikter

Tankar
01/2022

Del av det större sammanhanget

av
Carina Gunnarsson
Tankar
01/2022

När pressen tränger sig på

av
Carina Gunnarsson

Vill du förena talang med affär och tillväxt?